Der planlægges en overgangsordning, der giver kursister på Danskuddannelse 1, der inden årsskiftet har afsluttet modul 5, adgang til at aflægge Prøve i Dansk 1.
Som følge af den politiske aftale om en ny arbejdspligt omlægges Danskuddannelse 1, og modul 6 afskaffes dermed fra 1. januar 2025. I den forbindelse vil der blive indført en overgangsordning for kursister på Danskuddannelse 1, der ved årsskiftet har afsluttet modul 5 med en bestået modultest, og som fortsat har danskuddannelsesret tilbage, således at disse kursister får mulighed for at afslutte deres danskuddannelse med en prøve.
Overgangsordningen vil blive reguleret i et nyt kapitel 9 i bekendtgørelse om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl., der netop har været i høring, og som træder i kraft 1. januar 2025.
Se evt. mere på Høringsportalen.dk
Indførelsen af overgangsordningen forudsætter, at lovforslaget om den nye arbejdspligt vedtages.
Målgruppen for den forventede overgangsordning er kursister på Danskuddannelse 1, der ved årsskiftet:
Der vil således primært være tale om kursister, der er på modul 6 ved årsskiftet, men overgangsordningen vil også omfatte kursister, der inden for deres danskuddannelsesret er på pause mellem modul 5 og 6.
Formålet med overgangsordningen er at sidestille kursister i målgruppen for overgangsordningen med andre danskuddannelseskursister ved at give kursisterne mulighed for at aflægge en Prøve i Dansk 1 med dertilhørende prøvebevis og de rettigheder, der følger med en bestået prøve. Idet modul 6 afskaffes ved årsskiftet, vil den kommende Prøve i Dansk 1 afslutte danskuddannelsen efter modul 5. Prøven afholdes første gang ved sommerterminen 2025. Prøven vil teste dansksproglige færdigheder på samme niveau som den nuværende modultest 5 på Danskuddannelse 1 (A1/A2+).
Kursister i målgruppen for overgangsordningen skal tilbydes at aflægge den førstkommende prøve, hvilket for de fleste i målgruppen vil være Prøve i Dansk 1 ved sommerterminen 2025. Kursister i målgruppen, der er forhindret i at aflægge prøven ved sommerterminen 2025 grundet langvarig og alvorlig sygdom eller barsel m.v.*, skal tilbydes at aflægge den førstkommende prøve efter ophøret af dette fravær.
Med overgangsordningen skal kursistens bopælskommune betale sprogcenteret 4.000 kr. i prøvetakst pr. kursist i målgruppen for overgangsordningen, som består den førstkommende Prøve i Dansk 1. Beløbet skal dække sprogcenterets udgifter til kursistens deltagelse i prøven og til forberedelsen af kursisten til prøven, herunder prøveforberedende undervisning i tiden op til prøven.
Da Prøve i Dansk 1 fra 2025 vil teste dansksproglige færdigheder på samme niveau som den nuværende modultest 5 på Danskuddannelse 1 (A1/A2+), og da kursister i målgruppen har bestået modultest 5, har kursisterne allerede opnået det dansksproglige niveau for den kommende Prøve i Dansk 1. Prøveforberedelse af kursisterne i målgruppen vil derfor primært bestå i introduktion til det nye prøveformat og træning i relevante opgavetyper.
Modul 6 på Danskuddannelse 1 afskaffes pr. 1. januar 2025, og der kan derfor ikke henvises til modulet efter 31. december 2024. Henvisning, der er sket før 31. december 2024, følger de sædvanlige regler, herunder regler for udbetaling af starttakst.
S-kursister, som er indplaceret på modul 6 på Danskuddannelse 1 pr. 31. december 2024 vil have indbetalt et depositum. Hvis en S-kursist på denne dato ikke har fortabt sit depositum som følge af overskridelse af de sædvanlige frister for modulet, skal kursisten have tilbagebetalt sit depositum, hvis kursisten består den førstkommende prøve**.
* Hvis en kursist i målgruppen er forhindret i at aflægge Prøve i Dansk 1 ved sommerterminen 2025 grundet alvorlig og langvarig sygdom eller grundet forhold omfattet af barselslovens § 6, stk. 1 og 2, § 7, § 7 a, § 8, § 9, § 13, § 14, stk. 1 og 2, og § 14 a, herunder bl.a. som følge af graviditetsorlov og barselsorlov, skal kursisten tilbydes at aflægge den førstkommende prøve efter ophør af det forhold, der forhindrede prøveaflæggelsen.
** I.f.t. depositum for kursister henvist til modul 6 på Danskuddannelse 1 pr. 31. december 2024 forventes at gælde, at fravær grundet alvorlig og langvarig sygdom og grundet forhold omfattet af barselslovens § 6, stk. 1 og 2, § 7, § 7 a, § 8, § 9, § 13, § 14, stk. 1 og 2, og § 14 a, herunder bl.a. som følge af graviditetsorlov og barselsorlov ikke medregnes i fristen for fortabelse af depositum.