Du har ret til at klage over forhold ved prøven og over prøveafholderens afgørelser.
Det er muligt at klage over prøvegrundlaget, prøveforløbet eller bedømmelse af en danskprøve. Klagen skal indgives til din prøveafholder senest 4 uger efter bedømmelsen. Klagen skal være skriftlig og indeholde din begrundelse for klagen. Du kan kontakte prøveafholderen, hvis du har brug for vejledning i at klage. Du kan eventuelt bruge:
Hent Skema til klage over bedømmelsen af en danskprøve (pdf)
Kontakt din prøveafholder, hvis du har brug for at gennemse prøvegrundlaget eller din skriftlige besvarelse. Gennemsyn sker hos prøveafholderen.
Hvis du klager over bedømmelsen, og prøveafholderen ikke afviser klagen som grundløs, vil prøveafholderen bede censor og eksaminator om en udtalelse om deres bedømmelse. Herefter vil du blive spurgt, om du har bemærkninger til deres udtalelse.
På den baggrund beslutter prøveafholderen, om din klage afvises eller om den skal videre til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Hvis den skal videre til SIRI, sørger prøveafholderen for at sende klagen videre.
Hvis du får medhold i en klage, kan du fx blive tilbudt en ny bedømmelse af din skriftlige prøve. Hvis du får medhold i en klage over en mundtlig prøve, kan du blive tilbudt mulighed for at tage en ny prøve ved næste termin. Du skal være opmærksom på, at ombedømmelse eller omprøve kan resultere i en lavere karakter.
Du kan også klage over afgørelser, som prøvestedet har truffet, og som du mener er forkert.
Det kan fx være:
En klage over prøvestedets afgørelse skal være skriftlig og skal gives til prøveafholderen. Fristen er 2 uger fra det tidspunkt, hvor den afgørelse, du vil klage over, er blevet meddelt.
I de fleste tilfælde skriver din prøveafholder en udtalelse om sagen, og du vil blive spurgt, om du har bemærkninger til den. Herefter videresender din prøveafholder sagen til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). SIRI sender afgørelsen af sagen til dig.
Hvis SIRI har spørgsmål til dig, vil du blive kontaktet.
Kontakt prøveafholderen, hvis du har spørgsmål til, hvordan du klager.
Find lov og bekendtgørelse på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside