Bekendtgørelsesændringer på danskuddannelsesområdet

Bekendtgørelserne på danskuddannelsesområdet nu opdateret, og ændringerne er trådt i kraft.

Bekendtgørelserne på danskuddannelsesområdet er opdateret og indeholder foruden mindre præciseringer følgende overordnede ændringer:

Danskuddannelsesbekendtgørelsen:

  • Modul 6 på Danskuddannelse 1 er afskaffet (se mere længere nede).
  • Etablering af prøveadgang for kursister, der har afsluttet modul 5 på Danskuddannelse 1, men som ikke har aflagt Prøve i Dansk 1 (se mere længere nede og i bekendtgørelsens §§ 27 - 29).
  • Fravær som følge af blandt andet graviditetsorlov og barselsorlov samt langvarig og alvorlig sygdom medregnes ikke i fristen for fortabelse af depositum (se mere i bekendtgørelsens § 13, stk. 7 og 8).
  • Forpligtelsen til hvert andet år at indsende en rapport til SIRI om det kommunale tilsyn med danskuddannelserne er afskaffet. Bemærk, at kommunernes tilsynsforpligtelse er uændret.

Se bekendtgørelsen på Retsinformation

Prøvebekendtgørelsen: 

  • Modul 6 på Danskuddannelse 1 er afskaffet, og Prøve i Dansk 1 relaterer nu til henholdsvis CEFR-niveauet A1 (skriftlig) og A2+ (mundtlig).
  • Prøve i Dansk 1 bedømmes fremover med ”bestået” eller ”ikke bestået”. 

Se bekendtgørelsen på Retsinformation

Modultestbekendtgørelsen:

  • I forbindelse med særlige vilkår og fritagelser gælder, at dokumentation for varige funktionsnedsættelser, herunder ordblindhed, ikke forældes.
  • Det er præciseret, at ved ansøgning om fritagelse for skriftlig modultestning på Danskuddannelse 1, modul 4, kan en sagkyndig udtalelse erstattes af et CALL-testresultat i kombination med erklæring om opfyldelse af en række betingelser (se mere i bekendtgørelsens § 13, stk. 6).

Se bekendtgørelsen på Retsinformation

Bekendtgørelse om karakterskala:

  • Ingen indholdsmæssige ændringer. 

Se bekendtgørelsen på Retsinformation

Om Danskuddannelse 1 og Prøve i Dansk 1

Slutniveauet på Danskuddannelse 1 er blevet justeret, således at Danskuddannelse 1 nu afsluttes efter modul 5. Den skriftlige del af Prøve i Dansk 1 relaterer fremover til niveauet A1 i Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). Den mundtlige del relaterer til A2+.

Prøve i Dansk 1 i 2025

Ved sommerterminen 2025 og vinterterminen 2025 vil Prøve i Dansk 1 følge de samme procedurer og retningslinjer som tidligere i forhold til bl.a. tilmelding, særlige prøvevilkår, frister mv., og prøven vil bestå af en skriftlig og en mundtlig del, der minder om de eksisterende modultest. Til forskel fra tidligere bedømmes Prøve i Dansk 1 fremover som enten ’bestået’ eller ’ikke bestået’. For kursister på Danskuddannelse 1 vil prøven være afslutningen på modul 5.

SIRI udsender vejledning om prøven og et eksempel på de dele af prøvegrundlaget, der er udformet af SIRI, til prøveafholdende sprogcentre i januar 2025.   

Prøveaflæggelse for kursister, der har afsluttet modul 5

Der er etableret en overgangsordning for kursister, der har bestået modultesten på modul 5, og der per 31. december 2024 fortsat havde danskuddannelsesret tilbage. Overgangsordningen giver personer i målgruppen for overgangsordningen mulighed for at aflægge førstkommende Prøve i Dansk 1 med dertilhørende prøvebevis og de rettigheder, der følger med en bestået prøve.
Se tidligere nyhed om overgangsordningen

Prøve i Dansk 1 i 2026 og frem

SIRI er ved at udvikle en ny Prøve i Dansk 1, som forventes at træde i kraft i 2026. Den nye Prøve i Dansk 1 vil ligesom Prøve i Dansk 1 i 2025 teste dansksproglige færdigheder på henholdsvis CEFR-niveauet A1 i den skriftlige del og A2+ i den mundtlige del og vil skulle bedømmes med ”bestået” eller ”ikke bestået”. 
Se tidligere nyhed om den nye prøve

 

SIRI vil i den kommende tid vejlede yderligere om ændringerne. Spørgsmål kan skrives til hhv. danskproever@siri.dk eller danskuddannelser@siri.dk